Samen
verkopen
we je huis

Energielabel, vergeet het niet!

Sinds 2015 is het Definitieve Energielabel verplicht. Elke huizenbezitter heeft daarom in 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Met dit voorlopig energielabel kun je zelf bekijken wat jij wilt doen om je huis energiezuiniger te maken.
Pas wanneer je je huis verkoopt moet je een definitief label hebben.

TIP: Is je huis niet heel energiezuinig, dan kan dit de waarde van de woning verminderen. Geef de potentiele koper tips hoe hij de woning energiezuinig kan maken aan de hand van bijvoorbeeld het maatwerkadvies. Wijs hem op eventuele subsidies bij aanschaf van bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Zijn er eenvoudig rendementen te behalen, overweeg dan om voor de verkoop zelf je woning aan te passen zodat je huis energiezuiniger is en daardoor meer oplevert. Heb je een zeer energiezuinige woning, meld dit dan duidelijk in de verkoopteksten en maak het belangrijk. Dit levert je geld op!

Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kun je controleren via www.zoekuwenergielabel.nl . Het energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig.

Heb je je huis met een geregistreerd energielabel ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan kun je met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van de woning echter niet verplicht, mits het oude label nog geldig is.

Als voor de woning nog geen definitief energielabel is geregistreerd, dan heeft je woning een voorlopig energielabel. Het voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens die geregistreerd staan bij het Kadaster, zoals het bouwjaar en het woningtype. Zodra je je huis gaat verkopen of verhuren, moet je via de website www.energielabelvoorwoningen.nl  je definitief energielabel aanvragen.
Houd hiervoor je inlogcodes voor je DigiD bij de hand, het aanvragen loopt via een beveiligde DigiD pagina.

Vraag je geen definitieflabel aan, dan krijg je een boete. De boete kan oplopen tot € 405,- én je zult alsnog een energielabel moeten aanvragen. Vergeet het daarom dus niet.