Samen
verkopen
we je huis

Nieuwe regels omtrent overdrachtsbelasting per 1 januari 2021.

Nieuwe regels omtrent overdrachtsbelasting per 1 januari 2021.

In januari verandert er een hoop inzake overdrachtsbelastingen. Als jonge (startende) koper van een zelf te bewonen woning kun je hier een mooi voordeel uit halen, als belegger wordt de belasting helaas verhoogd.

  1. Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning.

Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Hier hangen wel een aantal voorwaarden aan:

  1. De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar (leeftijd).
  2. De koper koopt een woning.
  3. De koper heeft de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
  4. De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en verklaart dit schriftelijk.

Wat als jullie een huis kopen als stel, waarvan één de mijlpaal van 35 jaar al heeft gepasseerd?

Deze persoon krijgt dan geen vrijstelling over de eigen deel van de woning. De vrijstelling geldt dus voor iedere koper afzonderlijk. Als een stel een woning samen koopt wordt de overdrachtsbelasting dus voor allebei helften apart berekend, waarbij de 35-plusser wel 2% moet betalen over zijn/haar helft, en de jongere partner vrijstelling krijgt (mits hij/zij voldoet aan bovengenoemde voorwaarden).

Woning hoeft niet eerste koopwoning te zijn voor vrijstelling

Voor de vrijstelling maakt het niet uit of de koper al eerder een woning heeft gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor de vrijstelling. Wel moet het de eerste keer zijn dat de vrijstelling wordt verstrekt.

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling moet de koper schriftelijk verklaren, dat hij/zij aan alle vier de voorwaarden voldoet. Deze verklaring wordt gegeven aan de notaris.

  1. 8% overdrachtsbelasting vanaf 2021 als woning niet hoofdverblijf is (was 6%)

Kopers betalen vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting als ze niet zelf in de woning gaan wonen. Bijvoorbeeld als ze de woning verhuren, als vakantiewoning gebruiken of voor een kind kopen.

De nieuwe regels gaan op 1 januari 2021 in: Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment van tekening van de koopovereenkomst.


Neem gerust contact met ons op!