Samen
verkopen
we je huis

Sinterklaas komt eraan – blik op het dak

Sinterklaas en Ozosnel wegen gezamenlijk meer dan een halve ton – kan een dak dat aan? Ja, zeker wel. Met betonnen dakpannen heb je al heel wat gewicht op de dakconstructie, één vierkante meter beton is al ruim 40 kilogram, dat betekent dat een heel zadeldak misschien wel op 2 ton zit. De constructie moet dus al zeer sterk zijn.

In de noordelijke landen moet het dak naast Sinterklaas (of eerder: de Kerstman) ook een hoop sneeuw kunnen dragen. Een dik pak (natte) sneeuw weegt al gauw meer dan de betonnen pannen per vierkante meter. Hier hoeven wij in Nederland gelukkig (bijna) geen rekening mee houden. Uiteraard hebben alle daken een veiligheidsmarge, om mogelijke sneeuw (of water, bij platte daken) op te kunnen vangen en binnen deze marge past het paard van Sinterklaas ook wel. 

Waar moet je dan op letten bij het kopen van een huis qua dakconstructie? Ten eerste uiteraard de buitenkant – welke pannen liggen er en hoe oud zijn ze? Betonpannen gaan een jaar of dertig mee, keramische misschien wel 50. Rietendaken zitten qua levensduur ergens daartussen, en die zijn meer beïnvloedbaar door externe omstandigheden – de nabijheid van bomen, of er eekhoorns of vogels in hebben zitten wroeten?  Dus: hoe oud is de dakbedekking, is er onderhoud gepleegd, zijn de pannen mogelijk geïmpregneerd? In geval van een appartement, zijn er genoeg gelden gereserveerd voor een mogelijke dakrenovatie?

En als wij het toch hebben over renovatie – hoe ziet de binnenkant eruit? Is het dak geïsoleerd of kijk je tegen de onderkant van de dakpannen? Wel of geen isolatie scheelt al gauw honderden euro’s per jaar in stookkosten. Zelfs al is het dunnetjes geïsoleerd, is het vaak zinvol om het opnieuw te doen. En er zijn meer voordelen dan alleen energie- of kostenbesparing. Met een geïsoleerd dak voelt je huis prettiger aan. Ook stoot je minder broeikasgassen uit, omdat je minder gas verbruikt. Goed voor het klimaat dus!

Bij House to sell nemen wij jaarlijks tientallen huizen op. Voor waardebepaling of voor de verkoop. Het dak controleren is uiteraard één onderdeel van de opname. Ook hier helpen wij de koper en verkoper graag met tips voor het beste resultaat. En voor het grovere werk raden wij vanzelfsprekend een bouwkundige keuring aan. Dan ben je zeker verzekerd van droge voeten (én misschien ook een surprise).

Aanvraag persoonlijke offerte!