Samen
verkopen
we je huis

Waardebepaling, mooie belofte of waarheid?

Hier moet je op letten

Na jaren met veel plezier in een woning gewoond te hebben, overweeg je als huizenbezitter de stap te nemen om je huis te gaan verkopen. Op dát moment wil je weten wat je woning waard is om zo te kunnen bepalen of je je huis daadwerkelijk gaat verkopen. Je benadert één of meerdere makelaars met de vraag of de waarde van de woning bepaald kan worden.

Twee Must-Do’s voor een goede waardebepaling
1.
Een eerste vereiste is dat de makelaar de markt in jouw omgeving goed kent. Hij moet daarom redelijk uit de buurt komen. 
2. De makelaar móet bij je thuis komen en een ronde door het huis maken om alle plus- en minpunten goed in kaart te brengen. Alleen door je woning te zien kan de makelaar een goede waardebepaling doen. Want zeg nu zelf, geen enkele woning is hetzelfde toch? Al lijkt dat aan de buitenkant soms wel het geval.

Grote verschillen, wat nu?
Binnen enkele dagen heb je de waardebepaling(en) binnen. Je vergelijkt ze en ziet dat er verschillen zitten in de waardebepalingen. De waarde van je huis kan soms enkele tienduizenden euro’s verschillen. Hoe kan dit?

Een makelaar beoordeelt je huis op verschillende punten. Bijvoorbeeld op perceeloppervlakte, oppervlakte wonen, is er aangebouwd, ligging in de straat, isolatie, extra’s in je huis zoals vloerverwarming of een nieuwe badkamer of keuken. Daarnaast komt er een stukje gevoel bij kijken. Wat verwacht de makelaar dat een koper voor jouw huis wil geven? Dit gevoel kan aardig verschillen per makelaar.

Er is echter nóg een punt waarom de ene makelaar veel hoger uitkomt dat de andere.
Als jij je huis wilt verkopen, kies je wellicht voor de makelaar die jouw huis het hoogst inschat.
Het is natuurlijk aantrekkelijk als je huis veel oplevert.
Dus om een verkoper te prikkelen en mogelijk als klant te kunnen binden, worden soms (te?) hoge verwachtingen geschept met de genoemde prijs.

Is dit wat jij nodig hebt?
Nee. Natuurlijk niet.
Je wilt je woning goed verkopen, logisch, maar je wilt niet dat je na wat maanden moet zakken met de prijs omdat deze te hoog is en niemand naar je woning komt kijken.

Wat kun je zelf doen om de waarde te bepalen en een eerlijke en oprechte makelaar te vinden?
8 Gouden Tips voor jou:

  • Kijk op Funda wat er in jouw buurt te koop staat wat vergelijkbaar is met jouw huis.
  • Kijk op Funda wat er in jouw buurt verkocht is en wat vergelijkbaar is met jouw huis.
  • Vraag eventueel een koopsom van een verkochte woning op via het nummer 8118 van het Kadaster.
  • Vraag de makelaar die komt voor een waardebepaling waarom hij/zij deze prijs voor je huis noemt. Waarop baseert de makelaar zijn prijs. Dan kun je zelf achteraf vergelijken of dit redelijk is.
  • Neem het gemiddelde van 3 waardes van makelaars. Waarschijnlijk zit je dan wel in de buurt.
  • Vraag de makelaars om de waardebepaling met onderbouwing op papier (mail) te zetten. Als hij/zij dat niet wil doen, zou ik me afvragen of de waarde oprecht bedoeld is.
  • Begint de makelaar tijdens een afspraak voor een waardebepaling direct over een opdracht die hij van je wil, denk er dan over na of dat het doel van jullie afspraak was….
  • Aanvaard geen waardebepaling van een makelaar die niet is komen kijken.

Wil jij een eerlijke waardebepaling van de huis én een vrijblijvende offerte voor de verkoop? Vul direct onderstaand formulier in! Of bel ons voor een afspraak op 073-6898251.